Siirry sisältöön

Korkealaatuinen ja tasa-arvoinen terveydenhoitojärjestelmä edellyttää riittävää ja laadukasta tutkimusta

Lääketieteelliseen tutkimukseen suunnattu valtion tutkimusrahoitus on pienentynyt 50 prosenttia vuosina 2010–2017 kertoo lääketieteellisten säätiöiden keväällä 2019 tilaama tutkimus. Myös kotimaiset yritykset ovat vähentäneet tutkimusrahoitukselle myönnettyä rahoitusta huomattavasti.

Lääketieteellista tutkimusta tukevat säätiöt ovat paikanneet rahoitusvajetta kasvaneella tutkimushankerahoituksella ja apurahoin. Säätiörahoitus ei ole kuitenkaan ollut tutkimusaloittain kaiken kattavaa, sillä säätiöiden säännöt ja lahjoittajien toiveet määrittelevät usein tarkasti sen, millaista tutkimusta mikäkin säätiö voi rahoittaa.

Pahimmillaan kova kilpailu apurahoista johtaa siihen, että yhä harvempi nuori lääkäri kiinnostuu kliinisen tutkimuksen tekemisestä. Lahjakkaat tutkijat suuntaavat ulkomaille. Kehä johtaa siihen, että suomalaisen kliinisen tutkimuksen monimuotoisuus kutistuu. Vaarana on myös se, että uusimpien tutkimustulosten ja hoitomuotojen käyttöönotto hidastuu.

Näistä syistä alan tutkimuskentän toimijat luovuttivat toukokuussa vetoomuksen eduskuntaryhmille kliinisen lääketieteen tutkimuksen vahvistamiseksi.

Lue lisää Säätiöt ja rahastot ry:n juttuarkistossa

Lähde: Suomen Lääketieteen Säätiö & Virve Zenkner, SRNK