Potilastutkimukset
Potilastutkimuksien määrä on vähentynyt koko ajan tällä vuosikymmenellä 2010-luvulla aina 2020-luvun alkuvuosiin saakka, mutta on todennäköistä, että notkahduksen jälkeen tutkimuksen määrä tulee nousemaan.
Potilas hyötyy tutkimuksessa mukana olosta monella tapaa. Esimerkiksi lääketutkimuksiin sisältyy tapaamisia lääkärin ja hoitajan kanssa paljon enemmän kuin tavanomaisessa seurannassa. Myös hoidon ongelmiin voidaan puuttua nopeasti. Paitsi lääketutkimuksiin, potilaita etsitään myös digiavusteisiin sovelluksiin koekäyttäjiksi. Kyselytutkimuksiin osallistumalla voi lisäksi antaa tutkijoille arvokasta tietoa elintavoista tai sairauden syistä ja etenemisestä.
Yleisötilaisuuksissamme kysytään usein, miten tutkimuksiin pääsee mukaan. Tietoja alkavista tutkimuksista voi saada monin tavoin. Tärkeä informaation lähde on Liikehäiriösairauksien liitto. Tästäkin syystä kannattaa liittyä liiton jäseneksi.
Seppo Kaakkola, säätiön hallituksen puheenjohtaja
Useimmat tutkimukset tapahtuvat yliopistollisissa keskussairaaloissa, joten myös sieltä kannattaa tiedustella tutkimuspotilaaksi pääsemisestä. Siellä yleensä on liikehäiriösairauksiin perehtyneitä hoitajia ja neurologeja, jotka osaavat vastata, onko sopivia tutkimuksia menossa meneillään tai tulossa.
Potilaita ja verrokkihenkilöitä haetaan mukaan kliinisiin tutkimuksiin aika ajoin. Voit seurata ilmoittelua maakuntalehdistä, jäsenyhdistyksesi lehdestä ja verkkosivuilta.
ClinicalTrials.gov-sivuston mukaan huhtikuussa 2023 oli potilaita värvääviä Parkinson-tutkimuksia maailmassa yhteensä 564 kappaletta, joista Euroopassa 212 .
Professori Valtteri Kaasinen Turun yliopistosta 19.4.2023 Parkinson-webinaarissa