Siirry sisältöön

Essentiaalinen vapina

Essentiaalinen vapina on tavallisin vapinasairauksista. Sitä sairastaa noin 1 % väestöstä. Iäkkäimmillä ihmisillä se on tavallisempi kuin nuorilla.

Iäkkäimmillä ihmisillä essentiaalinen vapina on tavallisempi kuin nuorilla. Tyypillistä sille on käsien vapina niitä käytettäessä, kuten kynällä kirjoittaessa, syödessä tai juodessa. Vapinaa voi olla myös päässä, äänessä ja joskus vartalollakin. Useimmilla henkilöillä vapina on lievää eikä juuri häiritse päivittäisiä toimintoja, mutta osalla vapina voi olla hyvinkin hankalaa. Vapina voi myös pahentua iän myötä. Vapinaan ei liity muita oireita toisin kuin Parkinsonin taudissa.

Essentiaalisen vapinan syytä ei tiedetä. Perintötekijöillä voi olla merkitystä, koska enemmistö potilaista tuntee jonkun vapisevan lähisukulaisen. Vapinan hoitona käytetään eniten beetasalpaaja propranolia. Sitä voi käyttää joko vain tarvittaessa tai jatkuvana hoitona. Eräitä epilepsialääkkeitä on myös käytetty. Vaikeimmissa tapauksissa voidaan harkita syväaivostimulaatiohoitoa, joka vaati neurokirurgiaa.

Essentiaalista vapinaa ei ole juurikaan tutkittu. Säätiölle ei ole osoitettu yhtäkään apurahahakemusta aiheesta tähän päivään mennessä.

Essentiaalisesta vapinan oireista, diagnostiikasta ja hoidosta on kirjoittanut katsausartikkelin LT Rebekka Ortiz vuonna 2022.