Siirry sisältöön

Saako Parkinsonin tautia sairastava helpommin flunssan?

Luulisin, että useimmat Parkinsonin tautia sairastavat yrittävät välttää flunssia, sillä onhan yleisesti tiedossa, että ne voivat heikentää yleistilaa pitkäksi aikaa ja huonontaa lääkevastetta. Muuta saako parkinsonpotilas herkemmin flunssan kuin muut?

Tätä asiaa ovat japanilaiset tutkijat Hiroshimasta nyt selvittäneet (1). He käyttivät paikallisen KELAn ja sairaaloiden rekisteritietoja etsiessään potilaita tutkimukseensa. He löysivät 726 parkinsonpotilasta ja 11753 kontrollipotilasta, jotka sairastivat Alzheimerin tautia, epilepsiaa, migreeniä ja aivohalvausta. Tutkimuksen potilaat olivat kotona pärjääviä eikä vaikeimmin sairastavia parkinsonpotilaita otettu mukaan.

He havaitsivat, että Parkinsonin tautia sairastavilla oli merkittävästi vähemmän flunssia kuin muilla potilasryhmillä.

Tämä on tietysti ilahduttava sanoma parkinsonpotilaille, mutta olisi kiva myös tietää mistä tämä johtuu. Onko niin, että parkinsonpotilaat välttävät enemmän muita ihmisiä ja altistuvat siten vähemmän viruksille? Vai onko niin, että parkinsonpotilailla on parempi vastustuskyky viruksille kuin muilla? Viime mainittua seikkaa kirjoittajat pohtivat ja tuovat esiin, että alfasynukleiinilla on merkitystä suoliston tulehdusreaktioissa ja vastuskyvyn luomisessa ja ehkä se jotenkin selittäisi havaitun löydöksen.

Lisätutkimuksia asiasta varmasti tarvitaan, varsinkin kun asiasta ei ole juuri aiempia tutkimuksia. Innostuisikohan kukaan tutkimaan asiaa suomalaisilla potilailla?

Kirjoittaja on Seppo Kaakkola, prof.(h.c.), neurologian ja kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Viite

1.  Neshige S, Aoki S, Nezu T, Nakamori M, Yamazaki Y, Ohshita T, Maruyama H. Are patients with Parkinson’s disease at a lower risk of catching the common cold? Propensity score matching. Parkinsonism Relat Disord. 2023 Jan;106:105227. doi: 10.1016/j.parkreldis.2022.11.019. Epub 2022 Nov 21. PMID: 36442364.