Siirry sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia yleisöluennolla 27.9.2022

Säätiön yleisöluentotilaisuudessa esitettiin luentoihin liittyen kysymyksiä, joista osaan jo ehdittiin vastata salissa. Vastaukset löytyvät alta, kuten myös verkossa esitetyt kysymykset asiantuntijoiden vastauksilla. Säätiö kiittää kaikkia osallistujia ja seuraajia aktiivisuudesta.

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA PARKINSONIN TAUDISTA 27.9.2022

Kysymys 1. Koronapandemian aikana on kolme vuotta kulunut hukkaan monen sairauden tutkimuksessa.  Onko tutkijoiden mielestä kaikki se, mikä parkinsonpotilailla on annettavanaan tutkimukselle, tehty? Olen lukenut viime aikoina artikkeleita, joissa sanotaan, että Parkinsonin tauti ei ole sillä tavalla seksikäs, että siihen kovin paljon investoitaisiin. Syöpä ja eräät muut painivat siinä sarjassa ekana. Oletteko tyytyväinen nyt tähän tutkimusrahoitukseen? Vai voidaanko siinä tehdä jotain kipakkaa ja äkkiä.

Mikko Airavaara

Seppo Kaakkola

Kysymys 2.  Esityksessä kerrottiin, että altistavia geenejä on ilmeisesti useampia. Minulle on tehty sellainen geenitutkimus silloin alkuvaiheessa, jolloin kerrottiin, ettei minulla ole sitä geeniä.  Äidilläni oli kuitenkin aivan samanlainen Parkinsonin tauti kuin minulla. Ilmeisesti ei osata vielä sanoa, mitkä kaikki geenit tautiin liittyvät?

Mikko Airavaara

Kysymys 3. Mikä se Lewy nyt olikaan, mihin plakkia kehittyy?

Mikko Airavaara

Seppo Kaakkola

Kysymys 4. Kun nyt on ollut koronapandemia, niin miten on näkemyksenne mukaan, tuleeko Parkinsonin tauti tulevaisuudessa lisääntymään? Onko koronaviruksella mitään merkitystä Parkinsonin tautiin ja miten tähän liittyy hajuhermo. Mehän tiedämme, että koronavirus voi mennä hajuhermoa pitkin sinne striatumin seutuun. Oletteko tutkineet tätä? Mikä on veikkauksenne, ja mitä sanovat patologit?

Mikko Airaksinen

Kysymys 5. Henkilöllä on runsas lääkitys, josta kertoo. Hän kysyykin, missä vaiheessa vuorokautta syödään ja paastotaan, kun lääkkeitä otetaan niin usein.

Filip Scheperjans

Kysymys 6. Henkilöllä syvälaitestimulaatio ja kaikkia lääkitysmuotoja käytössä. Mitä voidaan tehdä?

Filip Scheperjans

Kysymys 7. Mikä on sopivin liikuntamuoto parkinsonpotilaalle?

Kirsti Martikainen

Kysymys 8. Onko jokin merkitys lääkkeen otolla suhteessa liikuntasuoritukseen? Ennen vai jälkeen ja milloin? Jos on kyse raskaammasta lajista.

Kirsti Martikainen

Markku Partinen

Seppo Kaakkola

Kysymys 9. Jos henkilölle on asennettu jo DBS (syväaivostimulaattori), miten soveltuu HIFU-hoito (suurienergiainen kohdennettu ultraääni)?

Valtteri Kaasinen

Kysymys 10. Missä vaiheessa ovat japanilaiset kantasolututkimukset?

Valtteri Kaasinen

Yleisöluennon aikana myös verkossa esitettiin kysymyksiä. Alla vastauksia esiin nousseisiin.

Kysymys 11. Voiko paksusuolentulehduksella ja Parkinsonilla olla keskenään vaikutuksia toisiinsa?

Kysymys 12. Kuinka yleistä on, että parkinsonpotilaalla on reumasairauksia?

Kysymys/Kommentti 13. Abbvielle esitän ehdotuksen tutkia ja kokeilla PID-säätöä DUODOPAn lääkesyötön ohjauksessa. Ohjaus- ja säätöparametrinä olisi syke eli pulssi.

Kysymys 14. Parkinsonin tautiin liittyy joillakin potilailla selkeä taipumus hyperaktiivisuuteen lääkityksen yhteydessä, kun koitetaan estää/heikentää off-vaihetta ja jos lääkitys menee ”yli” aiheuttaen vaikeita pakkoliikkeitä. Onko tälle mahdollista itse tehdä jotain, joka vähentäisi hyperaktiivisuutta?

Kysymys 15. Parantavaa lääkettä on etsitty iät ja ajat. Onko turhaa odottaa pysäyttävää hoitoa?

Kysymys 16. Mikä on Parkinsonin taudin juurisyy? ROOTCAUSE ANALYSIS?

Kysymys 17. Yli 10 vuotta sitten ORION päätti etsiä paremman COMT-estäjän, joka korvaa ENTAKAPONIN. (Lähde: PÖRSSITIEDOTE)

Kysymys 18. Luin Iso-Britannian Parkinson liiton sivuilta, että B3 -vitamiineja tutkitaan tällä hetkellä paljon eri maissa Parkinsonin hoidossa. Onko tästä lisää tietoa?

Kysymys 19. Missä vaiheessa on oikea hetki laittaa DBS – laite?

Kysymys 20. Onko Parkinsonin tauti sama kuin Lewyn kappaletauti?

Kysymys 21. Jos Lewyn kappale on ”roskakori”, miksi tavoitteena on estää sen kehittyminen?

Kysymys 22. Liittyykö, onko yhteyttä rajuun laihtumiseen ja Parkinsonin tautiin?

Kysymys 23. Minkä takia DBS-hoito esti ulosteensiirtotutkimukseen osallistumisen aiemmin?

Kysymys /kommentti 24. Entakaponin määrän ylittäessä siirtorajan, se aiheuttaa ummetuksen. Jokaisessa stalevo-tabletissa on sama määrä ”entaa” 200 mg. Väärin. Comt-estäjä on otettava erikseen?

Kysymys 25. Ovatko jalkakivut, ristiselkäkivut ja yleensä lannerankakivut yleisiä Parkinsonin taudissa?

Kysymys 26. Liittyykö jalkojen ja käsien voimattomuus siihen, että lääke ei vaikuta? Onko tämä pakkoliikkeiden muoto`?

Kysymys 27. Esityksissä on mainittu ylimääräisen levodopa-tabletin ottamisesta… milloin se auttaa heikkoon oloon ja näin saa tehdä?

Kysymys 28. Mitkä ovat parhaat probiootit ym. suolistolle?

Kysymys 29. Kuinka pääsisi ulosteensiirtoon? Tulisin ”hypynkengässä”.

Kysymys/kommentti 30. M.J. Foxin säätiö on kerännyt yli 1000 miljoonaa dollaria tutkimukseen, mutta ei ole saanut merkittäviä tuloksia aikaan. Kun on liikaa rahaa, ajatellaan liian monimutkaisesti?

Kysymys 31. Onko uusia lääkkeitä kehitteillä Parkinsonin tautiin?

Kysymys 32. Parkinson ja lääkekannabis – mielipiteitä?

Kysymys 33. Onko verenpainelääke Felodipin aiheuttanut ongelmia Parkinson lääkkeiden kanssa? Sopimattomien lääkkeiden luettelossa mainitaan, että kalsiumsalpaajat voivat viedä tehon Parkinson lääkkeiltä?

Kysymys 34. Kuinka kauan DBS toimii? Jostakin olen kuullut, että 10–15 vuotta. Mitä tämän jälkeen?

Kysymys 35. Mikä liikuntamuoto olisi erityisen hyvä Parkinsonia sairastavalle?

Kysymys 36. Miksi juoksumatto? Onko tehokkaampaa kuin kävely?

Kysymys 37. Jos liikunta kerran on lääke, miksi ei julkinen terveydenhuolto tue liikuntaa taloudellisesti? Fysioterapia, kehonhuoltokurssit ja kuntosalit tulevat kalliiksi, eikä läheskään kaikilla ole niihin varaa.

Kysymys 38. Rasittaako runsas liikunta soluja, jotka tuottavat dopamiinia, jos tuotanto on jo heikentynyt.

Kysymys 39. Eteneekö sellainen Parkinson nopeammin, johon ei liity vapinaa?

Kysymys 40.  Onko sydänsairauksilla ja Parkinsonin taudilla tutkittua yhteyttä? Kysyjällä on Parkinsonin tauti ja muitakin diagnooseja, mm. nitrot sydänvaivoihin.  Terveyskeskuksessa kävi kuitenkin niin, että nuorempi lääkäri konsultoi vanhempaa kollegaa sydänoireiden, mukaan lukien turvotus, vuoksi ja tämä totesi, ettei jatkotutkimuksiin ole aihetta, koska potilaalla on Parkinson.

Yleisöluentotilaisuuden 27.9.2022 esitykset (Airavaara, Scheperjans, Martikainen, Kaasinen) löytyvät täältä

Päivitetty 23.11.2022 Suomen Parkinson-säätiön asiantuntijat