Tutkimusvaroja haettiin lähes miljoonan edestä
Säätiön apurahahaku päättyi tammikuussa. Hakemuksia saatiin tavanomaiseen tapaan hieman alle kuusikymmentä. Tutkimusapurahojen haun yhteissumma lähentelee miljoonaa.
Suomen Parkinson-säätiön vuosittainen apurahahaku on tammikuussa. Apurahan saajat julkistetaan perinteisesti Maailman Parkinson-päivänä 11.4.2025. Apurahan saajille ilmoitetaan päätöksestä jo maaliskuussa.
Apurahahakemuksia väitöstutkimukseen saapui 22, ja niiden pyynnöt ovat yhteensä 373 884,19 euroa. Muuhun tieteelliseen tutkimukseen, lähinnä post doc -tutkimuksiin haettiin rahoitusta kahdeksalla hakemuksella, pyynnöt yhteensä 85 746,31 euroa. Kohdeapurahaa ei hakenut kukaan. Se mahdollistaisi työskentelyn ulkomaisessa laboratoriossa. Matka-apurahaa tieteellisiin kongresseihin haki 17 tutkijaa yhteensä 36 889 euroa, ja joillakin hakijoista on tilaisuudessa sekä abstrakti että suullinen esitys. Säätiö edellyttää hakijoilta jompaa kumpaa.
Kertaluontoisesti vuonna 2023 kokeiltu erityisapurahahaku näyttää päätyvän pysyväksi. Vuonna 2024 erityisapurahoja myönnettiin kaksi. Kysyntää on säätiön monivuotiselle sitoutumiselle tutkimusrahoitukseen, joskin säätiön päätöksissä kolmevuotisen apurahan jatkovuodet ovat optiona ja ehdollisia.
Tänä vuonna erityisapurahaa haki yhdeksän tutkimusryhmän vetäjää, kukin yhteensä 50 000 euroa kolme vuoden ajalle. Hakemusten tukipyynnöt tekivät yhteensä 449 926 euroa.
Suomen Parkinson-säätiö on ollut merkittävä tukija suomalaisessa kapea-alaisessa liikehäiriösairauksien tutkimuksessa ja merkitys rahoittajana tulee vielä korostumaan, jos valtion tuki tutkimukselle vähenee edelleen. Alan tutkijat arvostavat säätiötä ja ovat olleet aina valmiita yhteistyöhön säätiön kanssa tutkimustuloksiensa julkistamisessa.
Seppo Kaakkola, Suomen Parkinson-säätiön hallituksen puheenjohtaja
Hakemuksia saapui yhteensä 56 ja rahoituspyyntöjen kokonaismäärä on 946 445,50 euroa. Apurahan hakuprosessi tuntui sujuvan hyvin. Hakemuksista kolmeneljäsosaa saapui viimeisellä viikolla, ja vajaa puolet kahtena viimeisenä päivänä. Hakuohjeisiin ja hakemuksen viimeistelyyn kannattaa varata silti reippaasti aikaa. Hakemuslomake on sisällöltään tiivis ja tutkimuksen merkittävyys tulee tuoda erottuvasti esille muiden hakemusten joukossa. Hakuohjeet ja hakemukset ovat sivuillamme myös englanniksi.
Arviointi on alkanut ja tarvittaessa saatamme lähettää kysymyksiä hakijalle.