Säätiö perustaa uuden luonnonsuojelualueen
Suomen Parkinson-säätiön Sysmän metsäkiinteistön saaria on hyväksytty mukaan METSO-ohjelmaan Hämeessä. Luonnonsuojelualueet tarjoavat hyviä elinolosuhteita vaateliaille eliölajeille, ja ne säilyvät myös virkistyskäytössä. Säätiön yksityisen luonnonsuojelualueen nimeksi tulee Routelan saarten luonnonsuojelualue.
Routelan saarten luonnonsuojelualue
Kohde muodostuu Sysmässä Routelan tilan itä- ja länsirajoilla sijaitsevista pienistä saarista mantereen läheisyydessä ja niihin kytkeytyvästä pääosin luontaisesti kehittyneen mäntypuuston rämealasta. Yhteensä luonnonsuojelualue on 8,9 hehtaaria.
Hämeen ELY-keskuksen esittelijä ylitarkastaja Soile Hiitola kuvaa perustettua aluetta seuraavasti:
- Siitimenjärven rantaan rajautuva rämeala ja pieni saari kattavat valtaosan kohteen pinta-alasta. Rantavyöhykkeen metsä on valoisa ja lehtipuuta kasvava sekametsäala, jonka puuston muodostavat luontaisesti kehittynyt mäntyjen ja järeiden vanhojen koivujen puusto. Kasvupaikkatyyppi vaihettuu pian rämeen elinympäristöön, jonka pääpuulaji on mänty ja sekapuustona kasvaa hieskoivua. Puuston keski-ikä on yli 90-vuotta. Järeää lehtilahopuuta on paikoin kohtalaisesti maapuuna. Siitimenjärven ala on Pohjois-Sysmän ranta- ja kyläyleiskaavassa MY-merkinnällä maa- ja metsätalousvaltainen ala, jolla on erityisiä ympäristöarvoja tai ulkoilun ohjaamistarvetta.
- Kokonaisuuteen sisältyvät muut saaret sijaitsevat tilan länsiosissa Jalaanjärvellä ja Pyhäselän Vintturinlahdella (Uimasaari ja Lammassaari). Neljän pienialaisen saaren puusto on kehittynyt luontaisesti ja on tiheää hieskoivun ja männyn sekapuustoa, joukossa myös harmaaleppää, haapaa ja kuusta.
- Maalahopuuta on kattavasti ja erirakenteisuutta puuston tiheyden ja iän suhteen. Saaret toimivat lahopuun keskittyminä ja jatkumona.
Säätiö on perustanut aikaisemmin vuonna 2018 Hakametsän suojelualueen, joka on suuruudeltaan noin 12,5 hehtaaria ja saattanut aikoinaan loppuun Marita Routelan vireille paneman noin hehtaarin suuruisen lehtojen suojelualueen Natura-alueeseen liittyen. Säätiön hallitus kokoontuu säännöllisesti seuraamaan ja suunnittelemaan metsäkiinteistön hoitoa yhdessä Metsäliiton edustajien kanssa.
Vapaaehtoisuuteen perustuvan METSO-ohjelman avulla yksityiset metsänomistajat voivat suojella metsiensä lajiston rikkautta ja siten edistää luonnon monimuotoisuutta. Valtion METSO-ohjelmassa on tavoitteena vuoteen 2025 mennessä laajentaa suojelualueverkostoa 96 000 hehtaarilla ja toteuttaa ympäristötukisopimuksia ja luonnonhoitohankkeita 82 000 hehtaarin alalla. Luonnonsuojelualueiden lisäämisen pinta-alatavoitteesta on saavutettu vuoden 2022 loppuun mennessä 93 prosenttia ja määräaikaisten ympäristötukisopimusten ja luonnonhoitohankkeiden tavoitteesta 73 prosenttia. (Lähde: metsonpolku.fi)