Gå till innehåll

Patientstudier

Antalet patientstudier har minskat stadigt under 2010-talet och ända fram till början av 2020-talet, men antalet kommer sannolikt att öka efter denna svacka.

Att delta i en studie gynnar patienten på många sätt. Exempelvis innebär läkemedelsstudier många fler besök hos läkare och sjukskötare än vad som är fallet vid sedvanlig uppföljning. Då kan man ingripa snabbt om det uppstår problem med behandlingen. Patienter värvas inte bara för läkemedelsstudier; man söker även testanvändare av digitala hjälpmedel. Därtill kan patienter delta i enkätstudier och bidra med värdefull information om levnadsvanor eller om vad som orsakat sjukdomen och hur den framskrider.

    Vid våra publika evenemang frågar många hur man gör för att få vara med i sådana studier. Det finns många sätt att få information om kommande studier. Förbundet för rörelsestörningssjukdomar än en viktig informationskälla. Det är alltså ytterligare en bra anledning att bli medlem i förbundet.

Seppo Kaakkola, ordförande i stiftelsens styrelse

    Studierna sker främst vid universitetsanknutna centralsjukhus, så det går också bra att höra sig för hos dem om att få bli forskningspatient. Där finns vanligen skötare och neurologer som är insatta i rörelsestörningssjukdomar och vet om några passande studier planeras eller pågår.

Då och då söks patienter och kontrollgruppspersoner för kliniska studier. Du kan följa med i annonser i tidningarna i ditt landskap och i din medlemsförenings tidskrift eller webbplats.

    Enligt webbplatsen ClinicalTrials.gov fanns det i april 2023 runt om i världen totalt 564 Parkinson-studier som värvade patienter. Bland dessa fanns 212 i Europa.

Professor Valtteri Kaasinen från Åbo universitet, vid Parkinson-webbinariet 19.4.2023