Gå till innehåll

Hjälp till att lösa ett mysterium – donera

Varje donation är viktig – genom din gåva främjar du ovärderlig forskning kring rörelsestörningssjukdomar.

Vetenskaplig forskning kan hjälpa oss att förstå hur Parkinsons sjukdom uppkommer och utvecklas. Forskning gör det möjligt att hitta nya sätt att lindra symptomen och utveckla behandlingsmetoderna samt bota sjukdomen. Det behövs fler experter i ämnet rörelsestörningssjukdomar. Därför ger stiftelsens avhandlings- och resestipendier för unga forskare ekonomiskt stöd till den som specialiserar sig inom just Parkinsons sjukdom och andra, mer sällsynta rörelsestörningar.

Många sätt att stödja forskningen om rörelsestörningar

Du kan exempelvis ge en penninggåva via din nätbank, be att din bemärkelsedag uppmärksammas genom en donation eller hedra en bortgången person med en minnesdonation. Du kan också välja att nämna stiftelsen i din sista vilja. Läs mer här om hur du kan hjälpa!

MånadsdonatorMånadsdonator

Vill du bli ett bestående stöd för oss? Du kan göra återkommande betalningar via din nätbank till stiftelsens konto FI19 5710 0420 2778 32. Välj en lämplig summa och ange i hur många månader betalningen ska upprepas. För att minska avgifterna önskar vi att du använder referensnummer 6114 vid betalningen. Stiftelsen har inte möjlighet att ta emot e-betalningar.

Du kan registrera dig som månadsdonator med och samtidigt beställa vårt nyhetsbrev (på finska). Vi ger ett offentligt tack till våra månadsgivare som också är ett föredöme för andra.

MinnesinsamlingMinnesinsamling

Minnesdonationer till Finlands Parkinson-stiftelse avsedda för forskning kring Parkinsons sjukdom eller rörelsestörningar kan betalas in direkt på stiftelsens konto. När du på förhand kommer överens om arrangemangen med stiftelsens ombud, kan vi skicka ett sammandrag av donationerna till de anhöriga efter minnesstunden.

Så här gör du en minnesinsamling:

  1. Be att begravningsföljet gör en minnesdonation till stiftelsens insamlingskonto (Andelsbanken) FI19 5710 0420 2778 32 och i meddelandefältet anger namnet på den avlidna respektive donatorn, t.ex. ”Till minne av Mikko Mallikas – Pekka och Tiina Halme”.
  2. Betalningsmottagaren är Finlands Parkinson-stiftelse. Du kan göra en anonym donation med referensnummer 2736.
  3. Fyll i formuläret via länken nedan, om du vill få uppgifter om vem som deltagit i din insamling och om den totala insamlade summan. Du kan också kontakta stiftelsens ombud personligen.

BemärkelsedagsinsamlingBemärkelsedagsinsamling

Bemärkelsedagsdonationer till Finlands Parkinson-stiftelse avsedda för forskning kring Parkinsons sjukdom eller rörelsestörningar kan betalas in direkt på stiftelsens konto. När du på förhand kommer överens om arrangemangen med stiftelsens ombud, kan vi skicka ett sammandrag av donationerna till parterna.

Så här gör du en bemärkelsedagsinsamling:

  1. Be att gratulanterna gör en bemärkelsedagsdonation till stiftelsens insamlingskonto (Andelsbanken) FI19 5710 0420 2778 32 och i meddelandefältet anger namnet på insamlingen respektive donatorn, t.ex. ”Matti 60 år – Pekka och Tiina Halme”.
  2. Betalningsmottagaren är Finlands Parkinson-stiftelse. Du kan göra en anonym donation med referensnummer 2778.
  3. Fyll i formuläret via länken nedan, om du vill få uppgifter om vem som deltagit i din insamling och den totala insamlade summan. Du kan också kontakta stiftelsens ombud personligen.

FöretagsdonationFöretagsdonation

Vilka fördelar innebär välgörenhet för företaget? (källa ChatGPT, OpenAI)

  1. Positiv bild av varumärket: Välgörenhetssamarbete med stiftelser kan vara ett bra sätt att förbättra företagets image. Sådant samarbete visar att företaget bryr sig om samhälleliga och etiska frågor och strävar efter att göra gott i samhället.
  2. Kundlojalitet: Konsumenterna uppskattar i allt högre grad företag som är engagerade i samhälleliga mål. Välgörenhetssamarbete med stiftelser kan vara ett bra sätt att locka till sig och behålla kunder.
  3. Skattemässiga fördelar: Företag kan få skattemässiga fördelar av donationer till välgörenhet. Donationer till stiftelser är i allmänhet avdragsgilla.
  4. Möjligheter att nätverka: Företag kan nätverka med andra stiftelser och välgörenhetsorganisationer, vilket kan leda till nya affärsmöjligheter och partnerskap.
  5. Personalengagemang: Välgörenhetssamarbete kan bidra till att stärka personalens engagemang och främja en företagskultur där samhällsansvar och välgörenhet värdesätts.
  6. Möjlighet till positiv synlighet i medierna: Välgörenhetskampanjer kan ge företag positiv medieuppmärksamhet. Synlighet av detta slag kan hjälpa företaget att locka nya kunder och förbättra sin image.

Du kan diskutera saken med stiftelsens ombud. Kontakta Terhi Pajunen-Mäkelä på nummer 0400 824 438 eller per e-post. Du kan också donera direkt till stipendieinsamlingen på stiftelsens donationskonto. När donationen är minst 850 euro och högst 50 000 euro, kan det donerande företaget dra av den i sin beskattning.

Stiftelsens donationskonto är FI19 5710 0420 2778 32 BIC: OKOYFIHH

Stiftelsen delger årligen skattemyndigheten uppgifter om avdragsgilla donationer. På begäran skickar vi ett separat intyg till donatorn för skatteändamål.

Skicka e-post till ombudet om detta (öppnas i ditt e-postprogram)

Skatteförvaltningen har för åren 2024–2028 namngett Finlands Parkinson-stiftelse som en stiftelse som avses i inkomstskattelagen 57 § 1 mom. 2. Ett företag som gjort en penningdonation till en sådan stiftelse på minst 850 euro och högst 50 000 euro får dra av donationen i sin beskattning. Beslut 18.4.2023 Skatteförvaltningen P0195582669.

TestamentsdonationTestamentsdonation

Finlands Parkinson-stiftelse får sina medel från donationer och testamentsgåvor från privatpersoner och företag. Stiftelsen har också rätt att utöka sin förmögenhet på andra med stiftelselagen förenliga sätt. Finlands Parkinson-stiftelse är revisionsskyldig och verkar i enlighet med stiftelselagen. Som medlem i Stiftelser och fonder rf bedriver stiftelsen sin verksamhet i enlighet med god förvaltningssed. Allmännyttiga stiftelser betalar ingen gåvo- eller arvsskatt.

Stiftelsens grundkapital erhölls 1994 som en testamentsgåva från Sylvia Sjölund. Därefter har stiftelsen erhållit flera betydande donationer, där donatorerna önskat förbli anonyma.

Vi rekommenderar att du upprättar ditt testamente tillsammans med en juridisk byrå, för att undvika formfel.

Du kan komma överens med stiftelsens ombud om de praktiska arrangemangen kring din donation. Kontakta ombud Terhi Pajunen-Mäkelä på nummer 0400 824 438 eller

skicka e-post till ombudet (öppnas i ditt e-postprogram)

Vill du donera arbetstid till en forskare?

Beloppet på ett skattefritt helårsstipendium för en forskare uppgår fr.o.m. 1.3.2024 till 26 355,60 euro. Per månad uppgår det skattefria beloppet till 2 196,31 euro, och priset för en timme är cirka 14 euro. Gränsen för skattefritt stipendium är den samma som det årliga beloppet för statens konstnärsstipendium som fastställs av Centret för konstfrämjande.

Beviljade stipendier (på finska)

Kontakta oss: Stiftelsens ombud ger råd i fråga om donationer. Du kan ta kontakt genom att ringa 0400 824 438 eller skicka e-post till saatio@parkinsaatio.fi.